Lees voor
Zoek

Welkom in de Westerkerk

Als Westerkerk willen we, samenlevend vanuit Gods Woord, mensen bekend maken met Jezus, opdat ze voor Hem kiezen!

We zijn een open en actieve gemeente, die past binnen de breedte van de Protestante Kerk, met een evangelische inslag.

Kerkdiensten

toon kalender
<januari 2025>
zomadiwodovrza
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

Klik op de dienst om deze te beluisteren.
zo 12 jan
zo 19 jan
zo 26 jan

Adresgegevens Westerkerk



Oude Nijkerkerweg 4
3853 JS Ermelo

T: 0341-493183

Plan uw route

Activiteiten

14
JAN

Kerk en Israël: Antisemitisme... een virus dat steeds muteert

From the river to the sea, Palestine must be free

Na de aanslag van 7 oktober 2023 en de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen dat zich o.a. uit in een leus als “From the river to the sea, Palestine must be free”.
Haat slaat soms om in de wens om het Joodse volk te vernietigen. Ook dat is niet nieuw. Haman in het boek Esther was uit op het uitroeien van het Joodse volk. Hetzelfde geldt voor Hitler, Iran en Hamas. We hebben opperrabbijn Jacobs gevraagd hoe hij de eeuwen oude haat tegen het Joodse volk verklaart? Wat is de impact op de Joodse gemeenschap? Hoe kun je kritiek op Israël onderscheiden van antisemitisme? Hebben we niet teveel een aanpak van pappen en nathouden?
Geldt hier niet het woord van Elie Wiesel, die ons gewezen heeft op het gevaar van het grote zwijgen waardoor de Nazi’s hun gang konden gaan? Tenslotte…verwacht Opperrabbijn Jacobs dat het virus eens zal uitdoven?

Inleider: Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Plaats: Westerkerk, Oude Nijkerkerweg 4; 3853 JS Ermelo.
Tijd: 20.00 – 21.30 uur ; kerk open 19.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur; koffie/thee + gesprek voor en na de lezingen
Toegang: Gratis; collecte voor het bestrijden van de onkosten.
Boekentafel: Veelal aanwezig

20.00 uur - 21.30 uur
Westerkerk
Meer informatie

minder
18
FEB

Kerk en Israël: Het anti-judaïsme en Israël-mijding in de kerk

Herkennen we het en hoe ons hier tegen te verweren?

Anti-judaïsme is de religieuze vorm van antisemitisme. Sporen van anti-judaïsme zijn volgens Ds. Bart Gijsbertsen te herkennen in prediking, Bijbelvertalingen, maar ook in psalmen en liederen. In deze lezing zal hij hiervan een aantal voorbeelden geven. Het zijn sporen van achterliggende theologische opvattingen waarvan men beweert dat deze verlaten zijn, maar het DNA klinkt nog steeds door in de teksten.
Hoe is de Israël-mijding in de prediking en catechese te verklaren en waarom biedt de kerk zo weinig verweer tegen het (sterk opkomend) antisemitisme?
Ds. Gijsbertsen zal in deze bijeenkomst ingaan op de betekenis van de Bijbels-Hebreeuwse wortels en een ethiek die op deze wortels is gebaseerd. Dit oriëntatiepunt maakt het mogelijk ons te verweren tegen het anti-judaïsme en zicht te krijgen op de relatie tussen Israël en de volkeren. En juist dit verweer, deze ethiek en zicht op de verhoudingen hebben we in deze tijd hard nodig.

Inleider: Ds. Bart Gijsbertsen

Plaats: Westerkerk, Oude Nijkerkerweg 4; 3853 JS Ermelo.
Tijd: 20.00 – 21.30 uur ; kerk open 19.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur; koffie/thee + gesprek voor en na de lezingen
Toegang: Gratis; collecte voor het bestrijden van de onkosten.
Boekentafel: Veelal aanwezig
20.00 uur - 21.30 uur
Westerkerk
Meer informatie

meer
11
MRT

Kerk en Israël: Waarom is het voor Joden zo moeilijk om in Jezus te geloven?

Hebben wij hen tot jaloersheid verwekt of zijn wij struikelblok geweest?

De overgrote meerderheid van de Joden wereldwijd ziet Jezus niet als de verwachte Messias. De vraag dringt zich op: waarom is het voor hen blijkbaar zo moeilijk om Jezus te aanvaarden? Waarom roept het gesprek over Jezus vaak irritatie op aan Joodse zijde? Welke rol speelt de tragische geschiedenis van de Kerk met het Joodse volk? Hebben wij in de geschiedenis een goed beeld van Jezus overgedragen waardoor Joden uitgedaagd zijn om zich aan Jezus over te geven?
Wat is de betekenis van de gedeeltelijke verharding die over Israël gekomen is (Rom. 21:25)? Welk toekomstperspectief schetst de Bijbel over een herstelde relatie tussen Jezus en het Joodse Op deze bijeenkomst gaat Ds. Lohuis aan de hand van de Bijbel en de kerkgeschiedenis in op deze vragen en welke gevolgen dit heeft voor onze houding en gebeden voor Israël en de Kerk!

Inleider: Ds. Oscar Lohuis

Plaats: Westerkerk, Oude Nijkerkerweg 4; 3853 JS Ermelo.
Tijd: 20.00 – 21.30 uur ; kerk open 19.30 uur
Inloop vanaf 19.30 uur; koffie/thee + gesprek voor en na de lezingen
Toegang: Gratis; collecte voor het bestrijden van de onkosten.
Boekentafel: Veelal aanwezig
20.00 uur - 21.30 uur
Westerkerk
Meer informatie

meer

Laatste nieuws

Westerkerk

Mijn lied: U zij de glorie

10 januari 2025  |  

Iedereen heeft wel een lied waar je hart sneller van gaat kloppen. Een lied dat je doet denken aan een mooi moment. Een lied waar je de nabijheid van God voelde. Of een lied dat je aanzet als je in een moeilijke situatie zit. Het lijkt ons mooi om dat als gemeente met elkaar te delen zodat we elkaar kunnen inspireren. Daarom laten we elke week een gemeentelid aan het woord. Deze week: Jeroen Water.

Één van mijn favoriete liederen is "U zij de glorie, opgestane Heer" en dan met name deze prachtige orgelbewerking van Frank Kaman: Capriccio "U Zij De Glorie".
We zingen dit lied alleen maar op Paasmorgen, maar waarom eigenlijk? Dit loflied gaat immers over de essentie van ons geloof, de Here Jezus die voor u en voor mij zo zwaar geleden heeft tot de dood aan toe. Maar gelukkig bleef het hier niet bij, want Hij overwon de dood, waarmee onze Here de weg voor ons vrij maakte naar onze hemelse God en Vader! Wij mogen geloven en erop vertrouwen dat ook wij eeuwig mogen leven en na dit aardse leven voorgoed bij Hem, de Almachtige, mogen zijn. En daarom aan onze Here Jezus alle glorie en de victorie, ook (en misschien wel juist) als het geen Pasen is.

Jeroen Water



10 januari 2025

minder
Westerkerk

Bij de zondag: 12 januari

10 januari 2025  |  

Zondag 12 januari staat in het teken van enkele woorden die Jezus sprak als motivatie waarom Hij door Johannes gedoopt wilde worden: ‘want zo dienen wij de gerechtigheid geheel en al tot vervulling te brengen’ (NBV’21).

De doop van Jezus typeert de weg die Hij gaat en de manier waarop Hij die weg gaat. Dit sluit mooi aan bij de thema’s van de Michacursus.
We lezen Mattheus 3:13-17 en Jesaja 59:14-21.

In deze dienst zal Nicole van Schaijk iets delen van haar motivatie om eind januari mee te doen aan een Muskathlon in Oeganda.

Liederen in de dienst:
Mijn lied: U zij de glorie – Orgelbewerking van Frank Kaman
NLB / Psalm 98: 1 en 4
Opwekking 763 Heer, ik heb U nodig (muziekteam)
Opwekking 786 Met hart en Handen (muziekteam)
NLB 687: 1 en 2 Wij leven van de wind
Kinderlied: Opw Kids 118 - Ik wil meer en meer op Jezus gaan lijken (muziekteam)
NLB 526: 2 Hij daalt ootmoedig in het water
Sela - Heel uw koninkrijk (muziekteam)
Opwekking 471 Heer, raak mijn hart aan (muziekteam)
Luisterlied: ‘Weinig is veel’ (afspelen YouTube)
ELB 270: 1 en 2 - Ga nu heen in vrede

De diaconiecollecte is bestemd voor Kerk in Actie - Huiselijk Geweld Egypte
In Egypte was seksueel en gender gerelateerd geweld in de huiselijke kring altijd al een groot probleem, maar door de toenemende armoede neemt het alleen maar toe.
De Presbyteriaanse Kerk van Egypte wil bijdragen aan een veiliger en vredige samenleving en daarmee Gods liefde voor mensen laten zien.
Met steun van Kerk in Actie worden kerkleiders van lokale gemeenten getraind om het probleem bespreekbaar te maken. Daarnaast worden verzorgers van kinderen toegerust in het beschermen van de jonge generatie tegen geweld en misbruik.
We bevelen de collecte van harte bij je aan!



10 januari 2025

meer
Westerkerk

Praktijkdag MICHA – Zaterdag 1 februari 09.30 – 12.30 uur

10 januari 2025  |  

De Micha cursus loopt ten einde en na onderwijs, bezinning en gesprek is het nu tijd voor de handen uit de mouwen! Op zaterdag 1 februari gaan we met elkaar aan de slag om Micha in de praktijk te brengen.

Er zijn diverse activiteiten georganiseerd die gaan over ‘zorg voor de wereld’ ‘een duurzame levenstijl’ en ‘je talenten in te zetten voor je naaste’.
Zo is er een excursie naar het voedselbos in Ermelo, kun je gaan wandelen met visueel beperkten, of meehelpen via St. Present om een huis schoon te maken etc..

Binnenkort krijgt u via je kringcoordinator de mogelijkheid om je voor op te geven voor twee activiteiten. Omdat niet alle activiteiten evenveel deelnemers kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je twee activiteiten aanvinkt. In de laatste week van januari krijg je meer informatie over de activiteit. Ook als je niet aan een kring hebt meegedaan, maar wel wil aanhaken bij de actiedag: welkom!

We verzamelen om 09.30 uur in het Kerkelijk Centrum voor koffie/thee en verdere instructies.

RESERVEER in je agenda!!



10 januari 2025

meer
Website ontwikkeling: Exitus ICT